torsdag 13. mars 2014

NDLA - en digital læringsressurs

Fylkeskommunene har ansvar for at elevene i videregående skole har gratis læremidler. Elevene får låne lærebøker og har tilgang til NDLA, Nasjonal Digital LæringsArena.

Jeg underviser elever som utdanner seg til helsefagarbeidere. I fagene er NDLA en veldig nyttig læringsressurs, som er tilpasset lærebøkene de får låne.

Det er læreplanmålene i programfagene som styrer opplæringen, og i NDLA kan man navigere etter målene og finne mer fagstoff.

Her vises ressurskartet til Helsearbeiderfaget:

 
Elevene kan lese fagstoff og samtidig lytte til tekst, noe som kan være svært nyttig for en del elever. De kan se video om emnet og gjøre mange ulike interaktive oppgaver. Her henvises også til andre ressurser.

Elevene lærer seg snart å navigere i faget, og jeg opplever at de synes det er en nyttig måte å få kunnskap på, til avveksling fra det lærerne formidler.

Ndla har ressurser for fellesfag, programfag yrkesfag og programfag studiespesialisering. De arbeider videre med å innlemme nye fag.

torsdag 6. mars 2014

Ordsky

Jeg har brukt WordItOut for å lage denne ordskyen. Innholdet er fra mitt første innlegg. Fargerikt, men meningsfylt for elever i videregående skole?

onsdag 5. mars 2014

You Tube

 
For helsefagarbeidere er det viktig med kunnskap om kroppens anatomi og fysiologi for å forstå hvordan kroppen fungerer. Da kan de også observere symptomer, rapportere og være med på å sette i verk tiltak for å bedre situasjonen for pasienter. På You Tube og NDLA er det gode videoer som kan gjøre teorien mer forståelig for elevene, når de både ser og hører.
 

I gang!

Da er jeg endelig i gang med min blogg.
Jeg er student ved UiN Nettpedagogikk i fleksible studier Der er et av arbeidskravene å lage blogg. En av hensiktene er å få oss til å reflektere rundt hvordan, og om vi kan bruke blogg som læring. Både for oss selv når vi er studenter, men også over hvordan vi kan få elever til å lære via blogg eller andre sosiale medier og IKT.
 
 
Min erfaring med blogg er svært liten. Jeg var blogger en kort periode for mange år siden, i forbindelse med et studie. Etter endt studie la jeg dette bort. I det siste har jeg vært inne og lest i en del blogger, mest de som har med mat og interiør å gjøre. Her henter jeg masse tips!

Jeg er fortsatt ikke overbevist om at blogging bare er et bra verktøy for læring for alle elever. Jeg ser det positive i at vi kan skrive innlegg, lese andres blogger, få nye tanker, reflektere og kommentere.

Jeg underviser i en klasse med helsefagarbeidere som består av elever med ulike bakgrunnskunnskaper, ferdigheter og mål. Blogger er åpne og kan leses av alle. I en klasse er det store individuelle forskjeller. Elever som er faglig svake og usikre, liker ofte ikke at andre enn lærere skal lese det de skriver. At mange andre leser det de skriver, kan hemme dem enda mer hva de uttrykker i bloggen. Selv om Vygotsky blant annet sier at man lærer mer ved å lære av en som kan litt mer enn deg.

Det er fortsatt ikke slik at alle elevene, av ulike årsaker, har like mye tilgang til dataressursene i sine hjem. Jeg tror at elever som går i barne- og ungdomsskolen nå er vant med å bruke digitale medier i læring, og at når de kommer i videregående skole er det fortrolig med også denne arbeidsformen. I motsetning til en del av elevgruppen nå.

Via data har vi tilgang til mange ulike digitale læremidler, men mange vet enda ikke å bruke det på rett måte. Meg medregnet. (Selv om jeg bruker en del)

Så, jeg håper at den bloggingen jeg er en del av nå, kan være med på å hjelpe meg til å se hvordan jeg kan få de svake og usikre elevene med på dette. Hvordan jeg kan tilpasse og endre en del av mine arbeidsprosesser.